Erop uit

De hoogste terp van Friesland

Tijdje geleden voor het eerst naar de grootste terp van Friesland geweest. Wat was dat mooi om te zien. Bij aankomst kreeg je nog een rondleiding. En wat een geweldig uitzicht. Leek net of je in Limburg was. 

De terp Hegebeintum in Friesland is 9 meter hoog; de hoogste terp in Nederland en daarbuiten.  Dit had ik nooit geweten. En ook nog zo dichtbij huis 🙂  Is zeker de moeite waard om er een kijkje te nemen.  Werd ook zelf nieuwsgierig omdat mijn zoontje daar toen heen was geweest met zijn klas. 

Waarom is de terp zo hoog?

Hoe leefden de terpbewoners? Hoe zag het terplandschap eruit? Wat verbouwden ze? En waarom is de terp van Hegebeintum eigenlijk zo hoog? Op al deze vragen hopen wetenschappers een antwoord te krijgen, via metersdiepe grondboringen in de hoogste terp van Nederland.

Waarom is de hoogste terp van Nederland, in Hegebeintum, zo hoog? Als bescherming tegen het water zou zo’n vijf meter voldoende zijn geweest. Maar de terp is bijna negen meter.

Stond er soms een heiligdom op? Of woonde er een Friese koning? Er is tenslotte een gouden fibula (mantelspeld) uit de terp opgegraven. Of is de terp geleidelijk door de eeuwen heen in fases opgehoogd met lagen mest.

Had helaas niet alles meer onthouden volgende keer weer een bezichtiging heb schrijf ik het op.  Maar vond het erg indrukwekkend om het toch aan jullie te laten lezen. Foto’s zijn doormij zelf gemaakt. 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

CommentLuv badge