Erop uit

Wadlopen Bij Peasens moddergat.

Nu al een paar keer in Peasens Moddergat geweest hier ga ik wat overschrijven. Wat leuk was met de klas van mijn zoon met het wadlopen en naar beestjes gezocht. Dat was alweer een jaar geleden dat we dit hadden gedaan wat vliegt de tijd.

Was hier nog niet doorheen geweest maar wat een mooie plek. Schaapjes stonden ook weer op de dijk ook zo mooi om te zien. Ze keken ons wat aan dacht die leg ik mooi vast. Ik hou wel van deze natuur. 

Wat zo leuk was de kids gingen rollend naar beneden wat een plezier en zo werden ze nog schoon van de blubber wat ze hadden op hun kleren.

[easy-image-collage id=945]

Wat ik zelf wel indrukwekkend vond was het beeld. En had toch even opgezocht waarom die vrouw daar stond.

Het beeld Fiskersfrou van beeldhouwer Hans Jouta is geplaatst op initiatief van dorpsbelang Paesens-Moddergat.

De “Fiskersfrou” is een eerbetoon aan de vrouwen van Paesens-Moddergat, die na de ramp van 1883 voor een zware taak stonden: de zorg voor de kinderen en rond zien te komen van een karig inkomen.

De vissersramp van Paesens-Moddergat vond plaats in de nacht van 5 op 6 maart 1883. In die nacht werd de vissersvloot van Paesens-Moddergat, een dubbeldorp aan de Waddenzee, overvallen door een zware voorjaarsstorm.

Tijdens deze storm vergingen 17 blazers en aken en kwamen 83 dorpelingen om in de ijskoude golven van de zee ten noorden van de Waddeneilanden. De ramp is een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Paesens-Moddergat.

Wadlopen

Het wadlopen was erg leuk er ging toen een begeleidster mee ze legde alles goed uit. Mocht je gaan wadlopen vergeet zeker geen plastic tas mee te nemen om je gevonden vondst erin te doen en laarzen aan te doen. Zeker een aanrader,.

[easy-image-collage id=957]

Terug in de tijd

In Paesens-Moddergat is veel bewaard gebleven dat herinnert aan hoe het leven hier vroeger was.

Tegenwoordig is er nog steeds een levende visserscultuur, hoewel de boten nu vertrekken uit de haven van Lauwersoog.

Middeleeuwse Cultuur

Paesens en Moddergat liggen in het noordoosten van Friesland aan de Waddenzee en zijn vanouds vissersdorpen met een rijke geschiedenis.

Kort na de aanleg van de eerste zeedijk, in de 11de eeuw, ontstond het dijkdorp Paesens. In de 13de eeuw verrees de romaanse kerk, die grootdeel bewaard is gebleven.

Vanaf de 16de eeuw kwam het dorp verder van de zee te liggen en ontstonden westelijk het dorp Moddergat en de buurt Moddergat De Oere, waar nu openluchtmseum ‘t Fiskershúske is.

Bijzondere historische info 

De Paesens is een kronkelend watertje, gevormd door het afvoeren van water naar de Waddenzee en het binnendringen van de zee ver het land in. Rondom de waterloop ontstonden oever wal complexen, die nog steeds prachtig te zien zijn.

Het watertje De Paesens loopt van Dokkum naar de tweelingdorpen Paesens en Moddergat aan de Waddenzeedijk. In de middeleeuwen waterde een groot gedeelte van het gebied ten noorden van Dokkum op dit riviertje af.

Bekijk hier een kaartje met activiteiten en bezienswaardigheden in Paesens-Moddergat.

Print Friendly, PDF & Email
  1. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

Geef een reactie

CommentLuv badge